Rengøring Støv på glasbord

Når du gør dit glasbord rent, kan du gøre det med en blanding af ½ dl eddike i 1 liter varmt vand. Puds efter med en bomuldsklud. Behandlingen med eddike holder støvet fra bordet i længere tid.

Støv på glasbord

Rengøring Urin på toiletbræt

Brug skurecreme eller tandpasta og skur med en skuresvamp eller en tandbørste.

Urin på toiletbræt

Rengøring Farveblyant på sofa

Vask sofaen i af ½ dl sæbespåner og 1 liter lunkent vand, som skummes godt op med et piskeris. Vask overfladen med en bomuldsklud. Der skal bruges kræfter og tålmodighed, for at få farven helt væk.

Farveblyant på sofa

Rengøring Fedtfarver på sofa

Vask sofaen i af ½ dl sæbespåner og 1 liter lunkent vand, som skummes godt op med et piskeris. Vask overfladen med en bomuldsklud. Der skal bruges kræfter og tålmodighed, for at få farven helt væk.

Fedtfarver på sofa

Rengøring Meget beskidt toilet

Er dit toilet uoverskuelig beskidt og ulækkert, så kan du bruge fælgrens til at rense det med. Smør kummen ind i fælgrens og lad det virke i ca. 60 minutter. Det er en god idé at børste i toilettet med jævne mellemrum. Skyl ud, når det har trukket en time og gentag processen, hvis du ikke har opnået i tilfredsstillende resultat.

Meget beskidt toilet

Rengøring Rengøring af spejl

Brug normalt ikke spejlrens, da det med tiden kan ødelægge spejlets overflade. Vask i stedet for spejlet i vand tilsat en hættefuld sprit. Puds efter med et viskestykke. Du kan også bruge lidt opvaskemiddel i vand i stedet for.

Rengøring af spejl

Rengøring Rengøring af bruseniche

Skyl hele brusenichen med vand, så du mætter fugerne. Vask væggene af med en blanding af lunken vand tilsat et par dråber opvaskemiddel eller universalrengøringsmiddel. Du skal bruge en svamp. Skyl efter med bruseren og tør overfladerne af med en skraber og et viskestykke.

Rengøring af bruseniche

Rengøring Badeværelsesduft

Læg en vatrondel dyppet i vanilje-essens i en skål. Det giver en dejlig duft i rummet. Har du brug for akut hjælp ved dårlig lugt efter et toiletbesøg, kan du stryge en tændstik. Det tager ligeledes den dårlige lugt.

Badeværelsesduft

Rengøring Badeforhæng

Læg badeforhænget i en spand med ¼ dl eddike blandet med 5 dl koldt vand. Lad det stå i minimum 12 timer og vask det i vaskemaskinen.

Badeforhæng

Rengøring Pudsning af sølv

Bland 1 spsk. citronsyre, lidt opvaskemiddel og varmt vand i en skål passende til det messing, der skal pudses. Sæt messingen i blød i 2-3 minutter, skyl den i rent vand og puds efter med en pudseklud. Det er nemmest at pudse varmt messing.
Du kan også pudse messing med en halv citron dyppet i salt. Gnid citron og salt godt ind i dit messing og puds med en bomuldsklud.

Pudsning af sølv

Rengøring Pudsning af kobber

Bland 1 spsk. citronsyre, lidt opvaskemiddel og varmt vand i en skål passende til den kobber, der skal pudses. Sæt kobberen i blød i 2-3 minutter, skyl den i rent vand og puds efter med en pudseklud. Det er nemmest at pudse varmt kobber.
Du kan også pudse kobber med en halv citron dyppet i salt. Gnid citron og salt godt ind i dine kobberting og puds med en bomuldsklud.

Pudsning af kobber

Rengøring Lugt fra toiletspand

Læg en duftblok i bunden af spanden. Duftblokke kan købes i almindelige dagligvarerforretninger.

Lugt fra toiletspand

Rengøring Pudsning af kobber

Smør dit kobber med en blanding af 1 dl vand, 1 dl eddike, 1 tsk. fint salt, 1 tsk. citronsyre og ½ dl mel. Lad det sidde på kobberet i 30 minutter, og skyl det med varmt vand. Puds det stadig varme kobber efter med en bomuldsklud. Blandingen må ikke tørre helt ind, da den kan være svært at få af igen. Du kan også smøre kobberet i ketchup. Lad det så sidde i 10 minutter, skyl med varmt vand og puds efter med en bomuldsklud.

Pudsning af kobber

Rengøring Rengøring af emhætte

Metalnet og filter rengøres i opvaskemaskinen eller lægges i blød i opvaskemiddel eller brun sæbe. Smør det evt. ind i brun sæbe, og læg det i en sort/klar affaldssæk natten over. Filteret skal udskiftes en gang imellem. Et nyt filter kan købes i en hårde hvidevarebutik. Husk at medbringe det gamle filter, så du får et, der passer til din emhætte.

Rengøring af emhætte

Rengøring Stoppet afløbshul i køleskab

Hvis afløbshullet i køleskabet er stoppet, skal du først fjerne det overskydende vand, der sidder i hullet og i renden. Tag derefter din støvsuger og sug godt og og grundigt de rester, som har sat sig fast ud. Sørg for at løsne genstridigheder forsigtigt. Stik ALDRIG noget ned i hullet, da det kan skubbe eventuelle madrester eller lignende længere ned i hullet. Når afløbshullet er renset er der igen fri passage for overskudsvand, hvilket også kan hjælpe på lugten i køleskabet.

Stoppet afløbshul i køleskab

Rengøring Lugt i køleskab

Dårlig lugt kan først og fremmes fjernes ved rengøring af køleskabet. Du kan også stille en skål med kaffegrums i køleskabet i et døgn. Hvis der er en sur lugt i køleskabet, kan du pensle det med ymer eller yoghurt på indersiden og lade det sidde i et døgn. Tør det af med varmt vand. Tjek desuden om afløbshullet inde i køleskabet er rent.

Lugt i køleskab

Rengøring Rengøring af køleskab

Rengør køleskabet med lidt opvaskemiddel og opblandet i varmt vand. Husk ofte at rydde op i køleskabet og tjekke sidste anvendelsesdato.

Rengøring af køleskab

Rengøring Kalkrender på badeværelset

Du kan fjerne kalkrender på fliser eller brusedør med en tandbørste dyppet i eddike. Kan dette ikke tage kalken, kan du anvende et barberblad til at skrabe noget af kalken væk.

Kalkrender på badeværelset

Rengøring Rust i toilettet

Citronsyre opløst i vand kan fjerne rustpletter i toilettet. Du skal beklæde rustpletterne med toiletpapir og fugte det med citronsyreopløsningen. Lad det stå i 12 timer og vask og børst det grundigt.

Rust i toilettet

Rengøring Rande i toilettet

Urinsten viser sig som gule og sorte rander i toilettet. De kan fjernes med en skuresvamp og en opløsning af vand og citronsyre. Skrub godt og skyl efter med vand. Går det ikke væk, kan du beklæde kummen med toiletpapir og hælde eddikesyre på det. Lad det trække i godt 10 minutter og vask og skrub grundigt efter.

Rande i toilettet

Rengøring Pudsning af bronze

Brug en blanding af varmt vand og et par dråber opaskemiddel. Puds efter med en bomuldsklud. Er dit bronze meget beskidt, kan du først gnide det med terpentin og så pudse efter med en bomuldsklud.

Pudsning af bronze

Rengøring Bakterier på et skærebræt

Mind dig selv om at almindelig rengøring med opvaskemiddel og vand ikke fjerner alle bakterier. Derfor er det en god idé, at skolde f.eks. skærebrættet engang imellem, for at være sikker på, at alle bakterier er væk. Du kan også med fordel have et skærebræt, som du altid bruger til kød og et andet til grøntsager.

Bakterier på et skærebræt

Rengøring Stegepande med bismag

Hvis din stegepande har bismag af den mad du lavede på den sidste gang, så kan du drysse et tykt lag salt på panden og riste det et par minutter ved høj varme. Skyl efterfølgende panden ren med kogende vand og den er klar til brug.

Stegepande med bismag

Rengøring Kalk på glasdør i bruseniche

Vask glasset af med varmt vand tilsat en hættefuld universalrengøringsmiddel. Bagefter afvaskes glasset i ½ liter lagereddike blandet med ½ liter varmt vand. Er der meget kalk på glasset, og kan du ikke få det af i første forsøg, kan du sætte toiletpapir fast på den våde rude. Fugt papiret med eddikeblandingen og lad det sidde i et par timer. Afslutningsvis skrubbes med en svamp. Det kan være nødvendigt at gentage processen, hvis der stadig er kalk tilbage. Du kan også anvende samme metode med 100 gram citronsyre opløst i 1 liter vand.

Kalk på glasdør i bruseniche

Rengøring Pudsning af rustfrit stål

Vask dit rustfrie stål i en blanding af varmt vand og et par dråber opvaskemiddel/rengøringsmiddel. Puds det efterfølgende med en bomuldsklud.

Pudsning af rustfrit stål

Rengøring Tilkalket badekar

Et emaljeret badekar kan ikke tåle syreholdige produkter og kalkfjerner. Køb derfor dit rengøringsmiddel hos en forhandler.
Har du et porcelænsbadekar, så rengør det med almindelig universalrengøring og vand. Er det meget beskidt og fyldt med kalk, kan du bruge skurecreme og en skuresvamp.

Tilkalket badekar

Rengøring Jordslået badeforhæng

Dup dit badeforhæng med natron. Skyl efter 5 minutter.

Jordslået badeforhæng

Rengøring Fordeling af pudsecreme

Brug en tandbørste til jævnt at fordele pudsecreme på sølv, kobber eller lignende. Den er også meget anvendelig, når du skal pudse på steder, hvor du ellers ikke kan komme ind med pudsekluden.

Fordeling af pudsecreme

Rengøring Lugt på skærebræt

Hvis dit skærebræt lugter grimt, så kan du drysse det med groft salt. Lad saltet sidde et par minutter og gnid efterfølgende brættet med en halv citron. Slut af med at gøre skærebrættet rent med vand og opvaskemiddel.

Lugt på skærebræt

Rengøring Dej på opvaskebørste

Når du skal vaske skåle med dej fra bagværk af, skal du vaske i koldt vand. På den måde undgår du, at så meget dej klistrer sig fast på opvaskebørsten.

Dej på opvaskebørste

Sider